1R+K en trappa upp

13.07.2012 kl. 16:01
Det är nu endast ett futtigt kvällsskift som står mellan mig och min efterlängtade semester. Till följd av detta har ett balanserat lugn blandat med lika stora delar livsglädje och "jag ska göra allt-känsla" infunnit sig i mitt sinne. I sviterna av denna energistinna stjärtspark har jag lyckats skrapa ihop tillräckligt med inspiration för ett nytt inlägg.

Under en alltför lång promenad drog jag och min vapendragare Jonas från lunchkrog till lunchkrog, likt två ökenresenärer i jakten på ett vattenhål. Vi möttes dock av idel besvikelser sedan än det ena stället hade sommarstängt än det andra helt och hållet slutat med lunchmat. Någon frukost hade inte förtärts, magarna kurrade och Jonas började bli kissnödig. Situationen verkade hopplös och något måste göras. Långt bak i ett skrymsle av min hjärna förmedlade min överlevnadsinstinkt  en tidningsartikel om en ny öppnad lunchrestaurang. Fulla av framtidstro styrde vi kosan mot 1R+K (läs ett rum och kök).

I denna centralt belägna, trendigt inredda oas bjöds i dag på 3 lunchalternativ. En biffrätt, en salladsrätt och den för oss aktuella pastan med rökt lax och vårlök. Priset varierar mellan 9 och 11 euro vilket får konstateras vara i det saftigare laget. Trots att lokalen är så gott som full lunchtid dröjer det inte länge innan vi har maten framför oss. Pastan är krämig och laxen är riktigt rökig och god. Portionen är vacker men tyvärr för liten för att mätta en hungrig arbetare. Kontorsråttan med dåligt samvete efter att ha missat senaste spinningkursen finner iallafall ett lätt och fräscht alternativ.

Medan jag lutar mig bakåt och smälter maten slår det mig att 90% av kunderna är kvinnor. Jag inser belåtet att jag är upptäckt svaret till ett av samhällets största mysterium. Det är snart 10 år sedan jag första gången satte min fot i en lunchrestaurang i egenskap av hungrig arbetare. och under alla dessa år har en fråga gnagt mitt medvetande, var är alla kvinnor? Eller rättare sagt var är alla kvinnor på min sida av kassaapparaten. Äter de överhuvudtaget lunch eller möts de i mörka gränder där de äter sina crepes i smyg. Tydligen är det på 1R+K de håller till.

Tillbaka till ämnet. Det är helhetsupplevelsen som ska betygsättas, jag och Jonas är rörande överens om att den är värd respektabla 7½. Plus för att maten är god och smakrik i ett sådant omfång som man sällar stöter på i lunchlivet. Minus för priset och storleken på portionen. Maten i sig skulle med lätthet nå upp till minst 8½. Som sig bör ingår en balja kaffe eller te

1R+K ligger beläget mitt i Vasa centrum,i byggnaden bredvid Hartman huset på andra våningen. Har du stadskärnan som utgångspunkt hinner du gott och väl luncha på en halvtimme. tar man i beaktande parkering och så vidare. bör du ha lite fart på benen.

Ha en trevlig sommar önskar vi på den ljuva timmen.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Ambulerande intresseforskare

Senaste kommentarer

03.09, 19:28Vilse i Verona av
01.09, 12:28Störtförtjust i Slovenien av Eddie
28.08, 23:55Vilse i Verona av
28.08, 23:54Vilse i Verona av